Czy oleje konopne mogą wspierać zdrowie?

W czołówce produktów konopnych cieszących się szczególnym powodzeniem jest olej konopny. To jeden z najlepszych olejów roślinnych wykazujący wiele prozdrowotnych właściwości. Co znajdziemy w składzie oleju konopnego i dlaczego warto się na niego zdecydować?

Zwolennicy medycyny naturalnej i osoby dbające o zdrowy styl życia chętnie sięgają po olej konopny. Wynika to z wyjątkowo bogatego składu, który może wesprzeć w profilaktyce i walce z niektórymi dolegliwościami.

Olej konopny i olejek CBD to nie to samo

Pomimo że oba określenia brzmią podobnie, a produkty pochodzą z tej samej rośliny, są to dwa odrębne preparaty. Olej konopny pozyskuje się z nasion konopnych podczas procesu tłoczenia. Ma ogromną ilość kwasów omega-3 i omega-6, witaminy i minerały, za to nie ma w nim kannabinoidów. Z kolei olejek CBD powstaje z kwiatostanów, liści i łodyg konopi. Ma w swoim składzie kilkaset aktywnych związków w tym kannabidiol, czyli CBD.

Olej konopny pod lupą – prozdrowotne właściwości

Przez obecność nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6 olej konopny wspiera funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, może zapobiegać nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy i chorobom cywilizacyjnym.

Wśród witamin jest szczególnie dużo A, E, K i witamin z grupy B. Ich obecność sprzyja szybszej regeneracji komórek, niwelowaniu stanów zapalnych i lepszej dbałości o układ nerwowy. Obok witamin jest szereg minerałów jak potas, magnez, wapń, cynk, żelazo i fosfor, które wspierają m.in. zdrowie włosów, skóry i paznokci. Obok nich na uwagę zasługują zwalczające wolne rodniki polifenole i karotenoidy, a także fitosterole niezbędne dla zachowania równowagi lipidowej w organizmie, w tym poziomu cholesterolu.

Zastosowanie oleju konopnego

Olej konopny ma szerokie zastosowanie. Przez obecne w nim związki wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, krwionośnego, nerwowego. Może pozytywnie oddziaływać na nerki, niwelować u kobiet napięcie przedmiesiączkowe i regulować gospodarkę hormonalną. Olej konopny coraz powszechniej stosuje w kosmetyce, gdzie pomaga w walce z trądzikiem, egzemą i atopowym zapaleniem skóry. Najczęściej jednak kupuje się go z myślą o wykorzystaniu w kuchni.

Jak stosować olej konopny w kuchni?

Patrząc na bogaty skład oleju konopnego, widać, że wszechstronnie wspiera zdrowie i może zapobiegać wielu poważnym chorobom. Aby jednak wykazywał prozdrowotne działanie, musi być w odpowiedni sposób użytkowany. Co jest istotne? Jeżeli zamierzamy wykorzystać w kuchni olej konopny, to pamiętajmy, że ma niski punkt dymienia i nie wolno na nim smażyć. Zamiast tego będzie odpowiednią propozycją do dań na zimno jak sałatki, sosy i dipy. Dobrze komponuje się z warzywami, serami i orzechami. Może być też zdrowszą alternatywą dla margaryny na kanapkach.

Podsumowanie

Olej konopny zalicza się do flagowych produktów konopnych. Choć konopie siewne znane są od wieków, wciąż są przedmiotem wielu badań, ale już teraz wiadomo, że zawierają wiele cennych dla zdrowia związków i mogą znacząco wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Dodaj komentarz