Jajka – uniwersalne źródło zdrowia

Niezwykle polecane dla zdrowego stylu odżywiania są jajka, które stanowią źródło niemalże wszystkich witamin i składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Nie powinniśmy odczuwać żadnych przeciwwskazań do spożywania jajek na co dzień. Z pewnością nie będziemy narażeni na monotonność w kwestii ich przygotowania. Możliwości wykorzystania jajek w codziennej diecie jest mnóstwo. Można je podawać jako jajecznicę, na miękko czy na twardo, po szwajcarsku, w postaci frittaty bądź omleta, jak również jako składnik tostów, sałatek, kanapek, zup czy innych potraw.

Jajka to doskonałe źródło kwasów Omega 3 i 6 o wysokiej wartości odżywczej. Są one bardzo polecane w diecie mającej na celu redukcję masy ciała, ze względu na ich wpływ na zmniejszenie tkanki tłuszczowej. Spożywanie jaj umożliwia dostarczenie organizmowi kluczowych substancji odżywczych oraz utrzymanie uczucia sytości przez dłuższy czas. Dzięki temu ograniczamy chęć do podjadania.

Jajka pozytywnie wpływają nie tylko na procesy związane z odchudzaniem, lecz również na urodę. Zawierają one kwas ALA, który pomaga zwalczyć procesy starzenia skóry. Wspomnieć należy, że jajka są także źródłem biotyny, korzystnie wpływającej na kondycję włosów i paznokci. Dzięki temu nie ma konieczności stosowania dodatkowych suplementów na urodę.

Jajka są także cennym źródłem różnorodnych witamin. Poprzez spożycie jaj dostarczamy naszemu organizmowi takich składników jak witaminy A, D oraz E. Są one kluczowe dla prawidłowego działania układu odpornościowego, natomiast aminokwasy oraz przeciwutleniacze zawarte w witaminach mają właściwości przeciwzapalne.

Warto pamiętać, że jajka dostarczają również wiele innych witamin oraz minerałów. Kompozycja składników w jajkach obejmuje między innymi witaminę B2, B5 oraz B12, kwas foliowy, fosfor, żelazo i miedź. To sprawia, że jajka są zadziwiająco bogatym źródłem cennych składników odżywczych i co więcej – smakują fantastycznie!

Dodaj komentarz