W przyszłym tygodniu, dokładnie w poniedziałek 18 września 2023 roku, o godzinie 8:00 rano, miłośnicy dobrej kuchni będą mieli okazję odwiedzić nową restaurację na kulinarnej mapie Zabrza. Restauracja „Strefa Smaków KŁOS”, znajdująca się przy ul. Karola Goduli 10, stanowi część zakładu piekarniczego firmy Kłos, zlokalizowanego w obrębie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej na terenie Zabrza.
Firma Kłos jest znana przede wszystkim z produkcji wysokiej jakości chleba i innych wyrobów piekarniczych. Jednakże, ostatnio rozszerzyła swoją działalność o produkcję garmażerki, takie jak pierogi, placki czy krokiety, oraz lodów. Również prowadzi z powodzeniem lokal gastronomiczny w dzielnicy Piotrowice-Ochojec w Katowicach, który nazywa się bistro Kłos.
Zabrzańska restauracja „Strefa Smaków KŁOS” będzie kontynuować ten trend gastronomicznej dywersyfikacji oferowanej przez firmę Kłos. Ponadto, część lokalu będzie zajmowany przez sklep z pieczywem oraz słodkościami. Oferta menu nie jest jeszcze dostępna, ale na podstawie wstępnych informacji zamieszczonych na stronie Facebooka restauracji, wiadomo już, że wśród propozycji znajdzie się pizza. Ponadto, goście będą mogli skosztować tradycyjnych potraw kuchni polskiej oraz wybranych specjałów kuchni europejskiej.
Restauracja „Strefa Smaków KŁOS” może pochwalić się również przestronnym patio, idealnym do korzystania z posiłku na świeżym powietrzu, kiedy tylko pogoda na to pozwoli. Dodatkowo, na terenie restauracji znajduje się ogród zimowy, co dodaje uroku temu miejscu. Jest to lokal o sporych rozmiarach.
Wśród pierwszych osób, które miały okazję zobaczyć nową restaurację była prezydent Zabrza – Małgorzata Mańka-Szulik.